В умовах тривалої війни Україні потрібні нові підходи до мобілізації та залучення військових до захисту держави. Обговорення оптимального віку для призову набирає обертів, і думки експертів щодо цього питання можуть суттєво варіюватися.

Майор бригади "Рубіж" Нацгвардії, герой України Віталій Литвин, у своєму інтерв'ю "Укрінформу" зазначив, що, хоча він шанує заслуги людей віком 50-55 років, війна – це справа молодих людей віком від 22 до 40 років.

Військові, ЗСУ / фото: скриншот Youtube

"Це моя суб’єктивна думка, і вік – до 22 років. Тому що якраз громадянин України може закінчити вищий навчальний заклад, він уже плюс-мінус усвідомлений як особистість. Я кажу, що зараз, коли працюють дрони, дрони зі скидом, до позицій треба багато йти, тобто 5, 3, 7 км – і це дуже фізично тяжко. І на мою думку, війна – це справа молодих" - зазначив він.

Він підкреслив, що для досягнення перемоги Україні необхідно знижувати мобілізаційний вік.

Популярні новини зараз

Терор кожної ночі: як "Шахеди" виснажують ППО

Мирний план Зеленського чи зникнення путіна? Астрологиня розповіла, як переможе Україна

90 днів спокою: які нові правила чекають на військовозобов'язаних

Українцям дозволили не платити військовий збір: кого омине

Показати ще

"Я розумію, що зараз я в 30 років у розквіті сил можу ходити виконувати завдання, у мене достатньо здоров’я, достатньо сил виконувати ці завдання. І я не хочу нівелювати заслуги людей, яким 50-55 років. Вони так само: коли людина собою займається, вона постійно удосконалює свої фізичні параметри і вона також може виконувати завдання. Але є певний брак особового складу в певних підрозділах" - зауважив він.

На його думку, молодші бійці, зокрема оператори БПЛА, можуть бути більш ефективними на полі бою.

"Давайте чесно: ми візьмемо 22-річного хлопця і відправимо його оператором БПЛА, і військовослужбовця, якому 55 років. Хто буде ефективніший на цій посаді? Звісно ж, хлопець 22-річний, тому що він уже з дитинства з телефоном, він розуміється на цих технологіях, він швидше усвідомлює всю цю інформацію" - пояснив майор.

Військовий аналітик, ветеран АТО Євген Дикий, вважає, що оптимальний вік бійця ЗСУ становить 25-35 років. Народний депутат Роман Костенко також підтримує ідею, що призовний вік має бути від 20 до 50 років.

Військова підготовка. Фото: Український Легіон

Раніше ми повідомляли, звільнення із ЗСУ за власним бажанням, у Раді збираються прийняти важливий закон.

Зарплати заморозили, проте на телемарафон видялили 1.6 млрд гривень- детальніше на Знай.ua.

Нагадуємо, які будуть зарплати військовим та мобілізованим з 1 жовтня.