В Україні триває дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. Адвокат юридичної компанії "Riyako&Partners" Катерина Аніщенко заявила, що в Україні вручення повістки має відбуватися належним чином, який визначає закон. Це або вручення особисто до рук, або поштою.

За її словами, військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів.

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

За словами експерта, повноваження вручати повістки, окрім військовослужбовців ТЦК, також мають представники органів місцевої влади, місцевого самоврядування, голови об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК).

Аніщенко розповіла, що таке повідомлення про необхідність прийти до органів місцевої влади або до ТЦК іноді вручають батькам чоловіки.

Популярні новини зараз

Головне за 21 вересня: українців не пустять до Європи, Ощадбанк візьме більше грошей, а з ВЛК не треба поспішати

Готуйте мішки для грошей та відкривайте валютні рахунки: на кого із знаків Зодіаку зваляться шалені гроші ще до кінця року

Українцям у Німеччині роздадуть гроші: скільки отримають біженці

"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

Показати ще

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

"Але такий документ не спричиняє жодних юридичних наслідків, поки сам чоловік не розпишеться в отриманні повістки", - пояснила юрист.

Вона також зазначила, що вручення повістки має відбуватися належним чином, який визначає закон. Це або вручення особисто до рук, або поштою. При цьому юрист зазначила, що не чула про випадки, коли військовозобов'язаного штрафували за ігнорування повістки, надісланої поштою.

"Така практика буде поширеною, але не так скоро, як деякі очікують. Так, поширюється інформація, що після оновлення на вимогу закону військово-облікових даних всім масово надсилатимуть ці повістки, що вони генеруватимуться через систему "Оберіг", і що будуть вручатися тим, хто оновив дані через додаток Резерв+, через ЦНАПи або шляхом особистої явки до ТЦК та СП", - зазначила вона.

За її словами, це є питання часу.

Нагадаємо, відстрочку від мобілізації тепер можна оформити дистанційно.

Раніше повідомлялося, відмовляють у відстрочці чи тягнуть час: як вплинути на рішення ТЦК.

Також немає законної сили: через які повістки не зможуть покарати.